Συνάντηση κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα*********Επόμενη συνάντηση: Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη από τον Χρήστο Αλεξάνδρου *****Εκτάκτως 14/09/15

Tuesday, June 19, 2012

Εντυπώσεις από τη συνάντηση με το Χρήστο Αργυρού


Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Γλαφυρή περιγραφή, έντονα συναισθήματα, εξαιρετική αναβίωση της συγκεκριμένης εποχής, πλούσιο σε μηνύματα που ανταποκρίνονται και στην εποχή μας.
Σέρα

Με τι πάθος μίλησε ο Χρήστος Αργυρού για την Κομνήνεια εποχή του Βυζαντίου που τόσο τον συναρπάζει! Φαντάζομαι το πάθος αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει ένας συγγραφέας να συνθέσει μια μυθιστορία με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει σε βάθος το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της εποχής, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά και να του φωτίσει άγνωστες πτυχές της ζωής μέσα από λεπτομέρειες της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ο Αργυρού μέσα από μια προσωπική εξομολόγηση μας έδωσε τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο αυτό. Μεταξύ άλλων, σημειώνω: «Κάθε άνθρωπος που έχει χάσει τον τόπο του έχει ανάγκη να ψάξει να βρει τις ρίζες του. Να βρει και να μιλήσει για πράγματα που τον κάνουν περήφανο για την ταυτότητά του».

Είχα τη χαρά να διαβάσω και την ποιητική συλλογή του Αργυρού: «Κατάδυση στο Χρόνο». Η ποιητικότητα του λόγου του διαφαίνεται άλλωστε και στον «Άνθρωπο του Βασιλέως». Το έργο «Κατάδυση στο χρόνο» μου επιβεβαιώνει πως ο Χρήστος Αργυρού κατέχει τη γλώσσα της ποίησης. Μπορεί, και το πράττει, επικοινωνεί μέσα από τη γλώσσα αυτή για να πει πράγματα που τον απασχολούν, που τον συναρπάζουν. Η φόρμα του δεικνύει τη σκληρή δουλειά, το ύφος του αντάξιο του περιεχομένου, ο λυρισμός του συγκινητικός με κάνει να παραβλέπω ότι σε κάποια σημεία θα ήθελα το λόγο πιο αφαιρετικό. Αναμένουμε συνέχεια της γραφής του.

Κατερίνα Βοσκαρίδου

No comments:

Add to Google Reader or Homepage