Συνάντηση κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα*********Επόμενη συνάντηση: Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη από τον Χρήστο Αλεξάνδρου *****Εκτάκτως 14/09/15

Sunday, May 8, 2011

Θοδωρής Καλλιφατίδης

Η ΕΘΑΛ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, τα καταστήματα Public και τις Λέχες Ανάγνωσης "Πυρείον", "Βιβλιοτρόπιο" και  "Διά-Λογος" φιλοξενεί στον Τεχνοχώρο στις 18 Μαίου 2011 το συγγραφέα Θεόδωρο Καλλιφατίδη. Στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στις 19:30.

Διαβάστε περισσότερα για το συγγραφέα στο Δυτικό Άνεμο:
http://dytikosanemos.blogspot.com/2009/07/blog-post_4055.html 

Στα  24grammata

Θοδωρής Καλλιφατίδης: Το “Φως” της Ελλάδας στη Σουηδία


Στην Καθημερινή
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcolumns_1_12/08/2007_1287684

Στον Αγγελιοφόρο
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=65&artid=19044


Δείτε τα βίντεο με συνέντευξη του συγγραφέα


Μέρος 1
Μερος 2


Μέρος 3

Μέρος 4

Μέρος 5
ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ 
"Αυτό που θεωρείς πως είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνεις στην πατρίδα σου πρέπει να το κάνεις όπου βρεθείς. Η ξενιτιά δεν είναι άλλοθι" λέει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης. Ζώντας για σαράντα χρόνια στη Σουηδία, γράφοντας σε δύο γλώσσες, ελληνικά και σουηδικά, κατέχει πια καλά την τέχνη του μετανάστη. Κι αν στα βιβλία του το δίπολο Σουηδία - Ελλάδα επανέρχεται διαρκώς, η συγγραφική του σκαπάνη δεν περιορίζεται σ' αυτό. Ο σύγχρονες κοινωνίες και η θέση του σημερινού ανθρώπου στον πολύπλοκο κόσμο μας, το θέμα της ταυτότητας, η γυναικεία συνθήκη και η ανθρώπινη ιδιοσυστασία είναι τα βασικά συστατικά του συγγραφικού του εργαστηρίου. Έτσι στο καινούργιο μυθιστόρημά του "Φίλοι και Εραστές" (εκδ. Γαβριηλίδης), ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, το μοτίβο του ξένου στην καινούργια πατρίδα δίνει τη θέση του στην ξένη ζωή στην πατρίδα σου. Στο μικροσκόπιο του συγγραφέα μπαίνουν ο έρωτας, η εξουσία, η φιλία, η αγάπη και από τις σελίδες του βιβλίου του ξετυλίγεται μια ιστορία για τη σύγχρονη Σουηδία και την σχέση του ανθρώπου με τους γύρω του και με τον εαυτό του. Κι επειδή για τον Θοδωρή Καλλιφατίδη "το βιβλίο μου είναι και το μωρό μου, και το μωρό μου είναι πιο σημαντικό από το πρόσωπό μου" η κουβέντα μαζί του μοιραία ξεφεύγει από το πρόσωπο του συγγραφέα, όχι όμως από τα βιβλία και τις ιδέες του."
[εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 21.06.09]


...εάν υπάρχει μέσα μας κάτι που να είναι ο αληθινός εαυτός μας, είναι η γλώσσα μας. (εφ. Καθημερίνή 12/08/2007)

No comments: